Danes je 19.7.2024

Input:

Prenehanje delovnega razmerja zaradi upokojitve

25.9.2020, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 13 minut

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Imamo primer v katerem se delavec ne želi upokojiti. Izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev. Pred 1 letom se je doma poškodoval (zlom obeh rok), zaradi česar je bil na bolniški 11 mesecev. Po zaključku bolniške smo ga napotili na usmerjeni zdravniški pregled, kjer so ugotovili, da delavec ni zmožen več opravljati svojega dela (delo viličarista).

Rezultat zdravniškega pregleda:
- Ocena delovne zmožnosti: zmožen za drugo delo (poklic)
- Omejitve: zmožen za drugo fizično lažje delo kjer, bo premeščal bremena do 10 kg, brez nočnega dela ali dela na višini, kjer je levica le v pomoč desnici, kjer ne bo upravljal dela.

Proučili smo vse možnosti in zaradi specifike proizvodnje, prišli do zaključka, da glede na navedene omejitve, ustreznega delovnega mesta v podjetju zanj nimamo. Dela mu v skladu z omejitvami ne moremo zagotoviti.

Naše vprašanje sedaj je, kaj lahko naredimo? Na kakšen način lahko prekinemo delovno razmerje? Kot sem že navedla, se delavec sam ne namerava upokojiti. Odločil se je, da bo še 3 leta delal.

Na delo se zaenkrat še ni vrnil. V vmesnem času je bil napoten na koriščenje letnega dopusta. V začetku septembra mu je osebna zdravnica odprla novo bolniško, zaradi dodatnega pregleda pri specialistu. Specialist je podal mnenje, da je zdravljenje vezano na samo poškodbo zaključeno. Podaljšanje bolniške torej več ni mogoče. Potrebujemo umeritev kako naj ravnamo od 1.10.2020 naprej z njim (napotitev na čakanje na delo, morebiti kaj drugega)?

Najprej izpostavljamo, da delodajalec delavca ne more »prisiliti« v upokojitev, ampak je to odločitev delavca.

Nadalje je treba opozoriti, da delavec mora seveda izpolnjevati zdravstvene pogoje za opravljanje dela oz. mora imeti pozitivno spričevalo, sicer dela ne sme opravljat. Če je delavec že bil napoten na zdravniški pregled in je dobil zdravniško spričevalo, kot navajate, potem seveda dela brez upoštevanja omejitev ne sme opravljati in ga morate kot delodajalec napotiti na odsotnost z dela iz razlogov na strani delodajalca s 100 % nadomestilom plače (če seveda ne bo v bolniškem staležu, kar navajate, da ne bo več oz. če se z njim ne uspete dogovoriti, da koristi kaj letnega dopusta).

V konkretnem primeru menimo, da če je pri delavcu zdravljene zaključeno in da dela pod pogoji iz sklenjene pogodbe o zaposlitvi ni več zmožen opravljati, da gre delavec v postopek ocenitve invalidnosti. Tudi ves čas tega postopka pa delavec dela ne sme opravljati, kot navedeno zgoraj.