Danes je 19.7.2024

Input:

Aktualna vprašanja o bonitetah in nadomestilih za uporabo lastnega orodja in naprav

17.4.2020, , Vir: Verlag DashöferČas branja: 12 minut

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Podjetje zaposlenemu zagotavlja stanovanje, ki je podjetju zagotovljeno brezplačno. Na kakšen način določiti osnovo za obračun bonitete? Podjetje nima podatka o primerljivi tržni cene stanovanja.

Vrednost bonitete v primeru zagotovitve nastanitve zaposlenemu se določi na podlagi splošnega pravila vrednotenja bonitet. Znesek bonitete se praviloma določa na podlagi primerljive tržne cene. Če primerljive tržne cene ni mogoče določiti, pa se znesek bonitete določi na podlagi stroška, ki je nastal pri delodajalcu v zvezi z zagotavljanjem bonitete, če ni z zakonom drugače določeno. V zvezi z zagotavljanjem nastanitve ZDoh-2 še dodatno določa, da če delodajalec delojemalcu zagotovi nastanitev in vrednosti bonitete za nastanitev ni mogoče določiti v višini tržne vrednosti ali v višini stroškov delodajalca, se vrednost bonitete določi mesečno v višini 0,6 % tržne vrednosti premoženja, s katerim se zagotavlja nastanitev delojemalca, na dan obračuna bonitete.

Podjetje si lahko v takih primerih pomaga s podatki oprimerljivih tržnih cenah. Vendar pa je pri uporabi informativnih podatkov za namen določanja primerljive tržne cene najema (na primer oglaševani stroški najema) potrebno paziti, da so cene najema določene v primerljivih okoliščinah (lokacija, starost, velikost, oprema, itd.), saj lahko glede na dejstva in okoliščine precej nihajo. Tak način vrednotenja se praviloma uporabi, ko ima podjetje nepremičnino v lasti. Če ni mogoče zagotoviti primerljive tržne cene najema, se lahko, kot navedeno, uporabi posebna določba - torej se vrednost določi v višini 0,6 % tržne vrednosti premoženja, pri čemer je potrebno ponovno paziti pri določanju tržne vrednosti nepremičnine.

Če podjetje zagotovi zaposlenim cepljenje proti gripi (strošek cepljenja znaša 14 EUR), ali je potrebno obračunati boniteto, ali lahko to smatramo kot ugodnosti manjših vrednosti in ni boniteta in je davčno nepriznan strošek?

V skladu s 4. točko tretjega odstavka 39. člena ZDoh-2 se plačila delodajalca za cepljenje delojemalcev ne štejejo za boniteto pod pogojem, da je delodajalec cepljenje dolžan zagotoviti skladno z