Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Začasno in občasno delo upokojencev

27.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

Vsebino celotne on-line klepetalnice v pdf obliki si lahko naložite tukaj.

Ob izplačilu dela upokojenca (začasno delo upokojencev) vštevamo v davčno osnovo tudi prevoz na delo in prehrano ter povračila potnih stroškov. Če upokojenec z ugovorom na informativni izračun dokazuje povračila malice in prevoza na delo z evidenco prihodov in odhodov ter potnimi nalogi – se mu vse našteto upošteva pri ugovoru ali ne?

Da, v bruto nagrado všteva tudi malico in prevoz. Uveljavljate lahko stroške prevoza in nočitev (glede na višino 10 % normiranih stroškov). S tem, kar navajate, ne morete znižati osnove za dohodnino.

Upokojenec bi rad sklenil pogodbo o začasnem in občasnem delu pri več naročnikih. Je to mogoče?

Da, upokojena oseba lahko sklene pogodbo o začasnem in občasnem delu upokojenih oseb z enim ali več naročniki. Paziti mora, da dela mesečno ne presegajo več kot 60 ur in letna vrednost plačila ne presega več kot 7.127,68 evra.

Ali lahko oseba, za tem, ko se upokoji, sklene z istim podjetjem podjemno pogodbo in še naprej opravlja storitve?. Koliko ur na mesec lahko opravi oziroma koliko lahko če je zasluži, da ohrani 100 % pokojnino.

Upokojena oseba sicer lahko sklene pogodbo civilnega prava (avtorska pogodba, podjemna pogodba, sejnine članov nadzornega sveta, prokura, tolmači ipd.) in še vedno prejema svojo pokojnino, vendar pa bi v vašem primeru lahko sklenitev podjemne pogodbe lahko predstavljala prikrito delovno razmerje. Če sklenete pogodbo o začasnem in občasnem delu upokojenih

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih