Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

V kateri državi mora biti delavka vključena v obvezna socialna zavarovanja?

7.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.10.2.8 V kateri državi mora biti delavka vključena v obvezna socialna zavarovanja?

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Samostojni podjetnik želi zaposliti delavko, ki je zaposlena v Avstriji za 25 ur na teden. ZZZS trdi, da ne more biti zaposlena za preostalih 15 ur na teden v Sloveniji in so prijavo razveljavili. Ali to drži oz. lahko na kakšni drugi podlagi dela preostale ure v Sloveniji?

Pogodba o zaposlitvi se na podlagi 65. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) lahko sklene tudi za 15 ur na teden. Zakonske ovire za sklenitev takšne pogodbe o zaposlitvi ni. Se pa pojavi vprašanje, kje mora biti v takšnem primeru delavka vključena v obvezna socialna zavarovanja – v Avstriji ali v Sloveniji. Na podlagi Evropske zakonodaje (Uredbe 883/2004 in Uredba 987/2009) določata, da je lahko posameznik v določenem časovnem obdobju vključen v obvezna zavarovanja samo v eni državi in da posledično plačuje prispevke za socialno varnost samo v eni državi. V opisanem primeru bo tako treba ugotoviti ali je na podlagi omenjenih Uredb to Avstrija ali Slovenija.

Če delavec delo opravlja za avstrijskega

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih