Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Upoštevanje delovne dobe v skladu s kolektivno pogodbo

6.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.10.2.7 Upoštevanje delovne dobe v skladu s kolektivno pogodbo

Ana Strmšnik, mag. prav

Kako pravilno upoštevati delovno dobo in pravice, ki iz nje izhajajo, delavke, ki je pri bivšem delodajalcu delala krajši delovni čas od polnega po predpisih o starševskem varstvu in so ji bili preko CSD plačani prispevki do polne delovne obveznosti? Upoštevati moramo kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti, in sicer 92. člen, ki navaja:

(1)Delavcu pripada dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5 % od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto delovne dobe.

(2) Pri uveljavljanju pravice iz prejšnjega odstavka se v delovno dobo vštevajo izpolnjena leta delovne dobe, ki jih je delavec dosegel v času delovnega razmerja ali pri opravljanju samostojne dejavnosti, ki so ustrezno potrjena.

(3) Dokupljena, beneficirana in posebne zavarovalne dobe se ne štejejo kot dobe pri uveljavljanju dodatka za delovno dobo.

Za priznanje pravice do dopusta in jubilejnih nagrad je v kolektivni pogodbi uporabljen pojem skupna delovna doba. Ali je pravilno, če delavki upoštevamo celotno dobo in na tej osnovi tudi računamo minulo delo, dodatne dni dopusta in jubilejne nagrade?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), določa, da ima delavec, ki dela krajši delovni čas od polnega po predpisih o starševskem varstvu, pravice iz socialnega zavarovanja, kot bi delal polni delovni čas (1. odstavek 67. člen ZDR-1). Plačilo takšnega delavca se določi po dejanski delovni obveznosti, druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja pa ima kot delavec, ki dela polni delovni čas, če ZDR-1 izrecno ne določa drugače (2. odstavek 67. člena ZDR-1). V skladu s 7. odstavkom 50. člena Zakona o starševskem varstvu in družinskih

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih