Danes je 17.9.2019
Input:

Redna odpoved ali podpis sporazuma?

3.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.10.2.6 Redna odpoved ali podpis sporazuma?

Urška Krivec, univ. dipl. prav., Odvetniška pisarna Bohl

Imamo delavca, ki dela vodje ni opravljal vestno, ni spoštoval rokov in je delal napake, zato smo se z njim dogovorili in sklenili sporazum, da se zaposli na drugem delovnem mestu. Pogodbo ima sklenjeno za nedoločen čas, pri nas je zaposlen leto in pol. Ker se svojih napak in nesposobnosti zaveda, je s sporazumom pristal na novo delovno mesto in tudi na nižjo plačo.

Medtem smo razpisali prosto delovno mesto vodje in izbrali kandidata, ki bo zasedel njegovo bivše delovno mesto. Z delavcem se stanje ni izboljšalo, opravlja podobna dela, vendar manj zahtevna. Ker se želimo izogniti redni odpovedi zaradi nesposobnosti ter disciplinskemu postopku in njegovi morebitni tožbi na sodišču, me zanima, kakšne možnosti imamo, da delavca prepričamo, da odide.

Glede na sočasni manjši obseg dela v nabavi, v kateri so zaposlene tri osebe na istem delovnem mestu, smo razmišljali, da bi ga lahko odpustili tudi iz poslovnih razlogov, mu izplačali pripadajočo odpravnino v višini 520 EUR, a mislim, da s tem ne bi bil zadovoljen. Če podpišemo sporazum o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi in se dogovorimo za višji znesek “odpravnine“, bo ta obdavčen, on pa se ne bi mogel prijaviti na Zavodu za zaposlovanje zaradi prejema nadomestila, saj ne bi razpolagal z ustrezno listino.

Ali je možna kombinacija? Odpoved iz razloga nesposobnosti (ali poslovnega razloga) s pripadajočo zakonsko odpravnino (s tem gre na Zavod) in hkrati podpis sporazuma, s katerim se mu določi višjo (obdavčeno) odpravnino in se hkrati odpove tožbi na delovnem sodišču?

Uvodoma pojasnjujemo, da je razlika med dvema načinoma prenehanja pogodbe o zaposlitvi, ki sta omenjena v vprašanju, tj. med dogovorom o sporazumnem prenehanju pogodbe o zaposlitvi in redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi delavcu s strani delodajalca ravno v tem, da institut odpovedi pogodbe o zaposlitvi pomeni enostransko odločitev o prenehanju delovnega razmerja (v tem primeru po volji delodajalca), dogovor o sporazumnem prenehanju pogodbe o