Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Redna odpoved ali podpis sporazuma?

3.6.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.10.2.6 Redna odpoved ali podpis sporazuma?

Urška Krivec, univ. dipl. prav., Odvetniška pisarna Bohl

Imamo delavca, ki dela vodje ni opravljal vestno, ni spoštoval rokov in je delal napake, zato smo se z njim dogovorili in sklenili sporazum, da se zaposli na drugem delovnem mestu. Pogodbo ima sklenjeno za nedoločen čas, pri nas je zaposlen leto in pol. Ker se svojih napak in nesposobnosti zaveda, je s sporazumom pristal na novo delovno mesto in tudi na nižjo plačo.

Medtem smo razpisali prosto delovno mesto vodje in izbrali kandidata, ki bo zasedel njegovo bivše delovno mesto. Z delavcem se stanje ni izboljšalo, opravlja podobna dela, vendar manj zahtevna. Ker se želimo izogniti redni odpovedi zaradi nesposobnosti ter disciplinskemu postopku in njegovi morebitni tožbi na sodišču, me zanima, kakšne možnosti imamo, da delavca prepričamo, da odide.

Glede na sočasni manjši obseg dela v nabavi, v kateri so zaposlene tri osebe na istem delovnem mestu, smo razmišljali, da bi ga lahko odpustili tudi iz poslovnih razlogov, mu izplačali pripadajočo odpravnino v višini 520 EUR, a mislim, da s tem ne bi bil zadovoljen. Če podpišemo sporazum o prekinitvi pogodbe o zaposlitvi in se dogovorimo za višji znesek “odpravnine“, bo ta obdavčen, on pa se ne bi mogel prijaviti na Zavodu za zaposlovanje zaradi prejema nadomestila, saj ne bi razpolagal z ustrezno listino.

Ali je možna kombinacija? Odpoved iz razloga nesposobnosti (ali poslovnega razloga) s pripadajočo zakonsko odpravnino (s tem gre na Zavod) in hkrati podpis sporazuma, s katerim se mu določi višjo (obdavčeno) odpravnino in se hkrati odpove tožbi na delovnem sodišču?

Uvodoma pojasnjujemo, da je razlika med dvema načinoma prenehanja pogodbe o zaposlitvi, ki sta omenjena v vprašanju, tj. med dogovorom o sporazumnem prenehanju pogodbe o zaposlitvi in redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi delavcu s strani delodajalca ravno v tem, da institut odpovedi pogodbe o zaposlitvi pomeni enostransko odločitev o prenehanju delovnega razmerja (v tem primeru po volji delodajalca), dogovor o sporazumnem prenehanju pogodbe o zaposlitvi pa pomeni sporazum obeh pogodbenih strank, ki sta sklenili pogodbo o zaposlitvi, o tem, da sklenjena pogodba o zaposlitvi s sporazumom preneha veljati.

Posledično že iz same narave instituta odpovedi pogodbe o zaposlitvi kot enostranske odločitve ene pogodbene stranke, da delovno razmerje preneha, izhaja, da odločitev o podaji odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni po volji druge stranke (v tem primeru delavca). Edini način prenehanja pogodbe o zaposlitvi, ki pomeni enako voljo delavca in delodajalca, je tako dogovor o sporazumnem prenehanju pogodbe o zaposlitvi, v katerem se lahko pogodbeni stranki lažje in bolj prosto dogovarjata o vprašanjih, ki se tičejo ureditve njunega medsebojnega razmerja.

Nadalje poudarjamo, da je tako redna kot tudi izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi možen način prenehanja pogodbe o zaposlitvi, vendar pa lahko delodajalec delavcu pogodbo o zaposlitvi (redno ali izredno) skladno s 83. členom Zakona o delovnih razmerjih (Ur. l. RS, št. 21/13, s spremembami, v nadaljevanju: ZDR-1) odpove le, če obstaja utemeljen razlog za odpoved.

Odločitev o tem, iz katerega izmed razlogov za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi (v nadaljevanju se bomo namreč glede na podatke v vprašanju dotaknili samo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi), predvidenega v prvem odstavku 89. člena ZDR-1, oz. iz katerega

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih