Danes je 19.1.2022

Input:

Prenovljeni REK-O obrazec v letu 2022

10.1.2022, , Vir: Verlag Dashöfer

1.9 Prenovljeni REK-O obrazec v letu 2022

Simona Matko Počivalšek, RISTO s.p.

Finančna uprava RS je v mesecu septembru 2021 napovedala spremembe poročanja z REK obrazci in na to temo že organizirala informativno delavnico, na kateri je seznanila programske hiše in drugo zainteresirano javnost z vsemi novostmi, ki jih prenovljen REK-O obrazec prinaša.

Spremembe poročanja s prenovljenim REK-O obrazcem so napovedane v mesecu aprilu 2022.

REK obrazci so namenjeni poročanju izplačanih dohodkov zavezancem. Zakon o davčnem postopku v 57. členu narekuje, da so zavezanci za poročanje z REK obrazci izplačevalci dohodkov, ki v imenu zavezancev odmerijo, poročajo in plačajo davek, dohodnino in tudi prispevke za socialno varnost, po stopnjah, ki jih predpisuje slovenska zakonodaja. Poročanje z REK obrazci predpisuje pravilnik o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, v katerem so natančno opredeljena pravila poročanja tako na zbirnem REK obrazcu kot na individualnem iREK obrazcu.

V praksi se zavezanci, ki oddajajo REK obrazce, srečujejo tudi z vsebinskimi in kritičnimi napakami pri oddaji xml podatkov preko portala eDavki, kar