Danes je 19.1.2022

Input:

Povračilo stroškov prevoza na delo glede na kolektivno pogodbo in interni akt podjetja

8.9.2021, , Vir: Verlag Dashöfer

2021.09.2.1 Povračilo stroškov prevoza na delo glede na kolektivno pogodbo in interni akt podjetja

Strokovni avtorski kolektiv Odvetniške pisarne Bohl d.o.o.

Trenutno sodelavcem plačujemo dnevno vozovnico najcenejšega javnega prevoza + LPP Ljubljana (2,6 €/dan), oboje sorazmerno času, ko je sodelavec v službi. Do 2-krat tedensko imamo namreč opcijo dela od doma in bo tako ostalo na daljši rok. S 1. 9. bo stopila v veljavo nova davčna uredba in razmišljamo, če bi sodelavcem izplačevali kilometrino z namenom, da bo prevoz neobdavčen ter izračun na mesečni ravni enostaven in jasen. Pri simulaciji izračuna za vse sodelavce za primer, če bi bili sodelavci 22 dni v službi (torej maksimalni strošek, brez upoštevanja dela na domu), smo ugotovili, da se pri 0,18 €/km za bolj oddaljene sodelavce stroški zelo povišajo. Posledično bi sodelavec iz Maribora (naša lokacija je v Ljubljani) prejel lahko tudi 1.000 € za prevoz/mesec. Določeni sodelavci pa bi zaradi krajše relacije šli v minus, torej posledično prejeli manj prevoza kot sedaj (pri 22 dnevih prisotnosti je maks. primer pri sodelavcu – 160 €).

Zanima nas, kakšna je z vidika delovnopravne zakonodaje in enake obravnave vseh opcija, da bi z novim pravilnikom, npr. za sodelavce, ki so oddaljeni iz Ljubljane več kot 60 km, določili, da pa se jim izplačuje javni prevoz kot do sedaj? Glede na to, da je kilometrina tako visoka, po novi uredbi njihov prevoz v nobenem primeru ne bo obdavčen. Prosili bi vas za informacijo, če je takšno določilo sprejemljivo, ali če imamo kakšno drugo opcijo ureditve prevoza za bolj oddaljene sodelavce. Kot drugo opcijo vidimo, da pri kilometrini npr. izplačamo manj kot 0,18 € (npr. 0,16 €) in kilometrino plačamo vsem. Sicer nas obvezuje Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije, ki za povračilo prevoza določa min. 70 % cene javnega prevoza.

Dne 15. 7. 2021 bila ponovno objavljena Uredba o spremembah in dopolnitvi Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja. Kot že sami ugotavljate Uredba prinaša naslednje spremembe: