Danes je 25.5.2020

Input:

Podjemna pogodba s tujim državljanom - študentom

13.9.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

2019.18.2.3 Podjemna pogodba s tujim državljanom – študentom

Irena Kamenščak, univ. dipl. prav.

Ali je možno skleniti podjemno pogodbo s hrvaškim študentom, ki študira na Hrvaškem. V Sloveniji še nima začasnega bivališča in še ni davčni rezident. Kako to izvedemo oz. kakšni pogoji morajo biti izpolnjeni za to? Kako je z obračuni in davčnimi odtegljaji?

S hrvaškim študentom lahko sklenete podjemno pogodbo. Državljani Hrvaške, ki je polnopravna članica EU, za opravljanje dela/storitev v Sloveniji ne potrebujejo posebnih dovoljenj.

Glede na informacije, ki so razvidne iz vprašanja, predpostavljam, da fizična oseba še ne šteje za davčnega rezidenta Slovenije. To pomeni, da ga Slovenija lahko obdavči z dohodnino le od dohodkov, ki imajo vir v Sloveniji. Ker dohodek izplačujete vi (slovensko podjetje), ima dohodek vir v Sloveniji, kar pomeni, da ima Slovenija, na podlagi Zakona o dohodnini, pravico do njegove obdavčitve. Če bo storitev dejansko tudi opravljal na ozemlju Slovenije, pa tudi ta okoliščina postavlja vir dohodka v Slovenijo. To pomeni, da boste ob izplačilu morali oddati REK-2 obrazec ter poročati