Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Obračun plače v obsegu 10 ur na teden

28.11.2013, , Vir: Verlag Dashöfer

Kako se obračuna plača v obsegu 10 ur na teden? Pogodba in prijava na ZZZS je narejena za 10 urni tedenski delovnik. Osnova za izračun je minimalna plača RS. Ali se plača prispevke delno ali nekaj le teh v celoti (prispevki za zdravstvo)?

     Zakon o delovnih razmerjih v prvem odstavku 65. členu določa, da se pogodba o zaposlitvi lahko sklene tudi za delovni čas, ki je krajši od polnega delovnega časa. Nadalje je v prvem odstavku 67. člena tega zakona določeno, da ima delavec, ki dela krajši delovni čas, v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas. Posebej pa bi opozorili na določitev pokojninske dobe, saj se po 129. in 130. členu Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v zavarovalno dobo šteje čas, prebit s krajšim delovnim oziroma zavarovalnim časom od polnega, v trajanju, ki ustreza skupnemu številu ur takšnega dela v posameznem letu, preračunanem na polni delovni oziroma zavarovalni čas.

Osnova za izračun prispevkov za socialno varnost:

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v prvem odstavku 144. člena določuje osnovo za plačilo prispevkov od plače, in sicer je osnova za plačilo prispevkov plača oz. nadomestilo plače ter vsi drugi prejemki na podlagi delovnega razmerja, vključno z bonitetami ter povračili stroškov v zvezi z delom, izplačanimi v denarju, bonih ali v naravi. Osnova je drugačna v primerih, kot gre za npr. odpravnine, regres, ... in je posebej opredeljena v tretjem odstavku prej navedenega določila.

Osnove za plačilo prispevkov, ki so določene v 144. členu ZPIZ-2, se upoštevajo tudi kot osnove za plačilo

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih