Danes je 14.7.2024

Input:

Obračun plač in posebnosti zaradi poplav 2023

4.9.2023, Vir: Verlag DashöferČas branja: 7 minut

Obračun plač in posebnosti zaradi poplav 2023

Spletna klepetalnica, 4. 9. 2023. Odgovarjala je Majda Gominšek (Svetovalna hiša Gominšek).

PDF lahko prenesete tukaj.

Delavec je bil na dan 04. 08. 2023 doma zaradi grožnje poplav. Kako obračunati nadomestilo plače za ta dan?

Odvisno od nadaljnje situacije. V kolikor je bil res poplavljen in je potem odpravljal posledice, lahko koristi institut višje sile že od 4. 8. dalje po intervencijskem zakonu.  Višina: Delavcu, ki ne more opravljati svojega dela zaradi naravne nesreče, pripada plačilo za celotno obdobje, ko ne dela, in sicer v višini 80 % osnove iz 137/7 ZDR-1, ki pa ne sme biti nižje od minimalne plače (to je 1.203,36 EUR bruto I), lahko da svoj dopust ali pa mu delodajalec odobri izredni dopust.

Delavka je poslala izjavo, da ni mogla v službo zaradi višje sile. Ko so bile vloge za povračilo plače zaradi višje sile že oddane na ZRSZ, pa je poslala za isti datum še obrazec »zahtevek za nadomestilo plače med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči s strani Gasilske zveze Slovenije«. Kaj storiti v takem primeru?

Pomemben je obračun plače, vlogo je dobro, da ste oddali in ni nujno, da se datumsko ujemajo odsotnost zaradi višje sile v vlogi in obračunu. Povrnitev lahko zahtevate samo za eno situacijo.

V kolikor je šel delavec