Danes je 19.7.2024

Input:

Obračun plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja

24.4.2024, Vir: Verlag DashöferČas branja: 11 minut

Obračun plač in drugih prejemkov iz delovnega razmerja

Spletna klepetalnica, 24. 4. 2024. Odgovarjala je Majda Gominšek (Svetovalna hiša Gominšek).

PDF lahko prenesete tukaj.

Pri poročanju v REK-O obrazcu se število nadur v rubriki M03 »Plača – nadure« zaokroži navzgor (recimo namesto 5,5 opravljenih nadur je 6). Ali je zaokroževanje navzgor pri poročanju v navedeno rubriko REK-O dopustno?

Ja, sama nastavitev na obrazcu je, da se poroča o celih številkah, ne na decimalna mesta, in znesek 5,5 se zaokroži sam na 6.

Zaposlene imamo delavce (šoferje in skladiščnike) iz Madžarske. Ali jim moramo odtegniti obvezni zdravstveni prispevek ali ne?

Na spletni strani ZZZS piše: 

»Tuje zavarovane osebe ne plačujejo obveznega zdravstvenega prispevka, saj niso vključene v obvezno zdravstveno zavarovanje v Republiki Sloveniji.

Te osebe nimajo obveznosti za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka, ne glede na to, ali uveljavljajo storitve s slovensko kartico zdravstvenega zavarovanja (npr. dnevni migranti iz Slovenije, zaposleni v sosednji članici EU), evropsko kartico, s certifikatom, ki nadomešča evropsko kartico, ali s potrdilom, ki je bilo izdano na podlagi bilateralnega sporazuma.

Stroške za zdravstvene storitve, zdravila in medicinske pripomočke v celotni pogodbeni vrednosti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vključi v obračun dejanskih stroškov s tujimi nosilci zavarovanj.«

Ter še:

»Vsak delavec, ki je zavarovan v Sloveniji po slovenskih predpisih, je zavezan plačevati v Sloveniji vse prispevke za obvezna socialna zavarovanja.  OZP je zdaj eden od prispevkov zavarovanca (delojemalca) za obvezno zdravstveno zavarovanje.
Delavec v delovnem razmerju v Sloveniji, ki je dnevni migrant iz sosednje države (npr. Hrvaške), je slovenski zavarovanec, zavarovan po podlagi npr. 001 (če je zaposlen v podjetju) ali npr. 013 (če je zaposlen pri samostojnem podjetniku) , stroške za zdravstvene storitve, zdravila in medicinske pripomočke na Hrvaškem, ki se tam zagotavljajo v breme obveznega zdravstvenega