Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Novi Zakon o poslovni skrivnosti

13.5.2019, , Vir: Verlag Dashöfer

1.13 Novi Zakon o poslovni skrivnosti

mag. Boštjan J. Turk

Državni zbor RS je nedavno sprejel Zakon o poslovni skrivnosti, s katerim je v nacionalni pravni red prenesel Direktivo o varstvu nerazkritega strokovnega znanja in izkušenj ter poslovnih informacij pred njihovo protipravno pridobitvijo, uporabo in razkritjem.

Sprejetje Zakona o poslovnih skrivnostih kot specialnega zakona (lex specialis) spreminja tudi določila Zakona o gospodarskih družbah in Zakona o delovnih razmerjih in sicer v tistem delu, kjer slednja urejata poslovno skrivnost.

Zakon o poslovnih skrivnostih spreminja vsebino 39. člena Zakona o gospodarskih družbah, ki odslej določa, da se za poslovno skrivnost štejejo informacije, ki izpolnjujejo zahteve za poslovno skrivnost v skladu z zakonom, ki ureja poslovne skrivnosti, kot tudi 38. člena Zakona o delovnih razmerjih, ki odslej določa, da se za poslovno skrivnost v delovnih razmerjih štejejo informacije, ki izpolnjujejo zahteve za poslovno skrivnost v skladu z zakonom, ki ureja poslovne skrivnosti.

Zakon o poslovnih skrivnostih podaja definicijo pojma poslovne skrivnosti, ki zajema nerazkrito strokovno znanje, izkušnje in poslovne informacije. Da je izpolnjen pogoj poslovne skrivnosti, morajo biti izpolnjeni trije pogoji in sicer:

  • da gre za skrivnost, ki ni splošno znana ali lahko dosegljiva osebam v krogih, ki se običajno ukvarjajo s to vrsto informacij

  • da ima taka poslovna skrivnost tržno vrednost

  • da je imetnik poslovne skrivnosti v danih okoliščinah razumno ukrepal, da jo ohrani kot skrivnost, pri čemer se domneva, da je zadnja zahteva izpolnjena, če je imetnik poslovne skrivnosti informacijo določil kot poslovno skrivnost v pisni obliki in o tem seznanil vse osebe, ki prihajajo v stik ali se seznanijo s to informacijo, zlasti družbenike, delavce, člane organov družbe in druge osebe.

Vse te tri zahteve morajo biti podane kumulativno (skupno).

Zakon jasno določa, da se za poslovno skrivnost ne morejo določiti informacije, ki so po zakonu javne, ali informacije o kršitvi zakona ali dobrih poslovnih običajih.

Zakonita pridobitev, uporaba oz. razkritje poslovne skrivnosti

Pomembno je določilo zakona, ki se nanaša na presojo, kdaj se lahko pridobitev, uporaba in razkritje poslovne skrivnosti šteje za zakonito, in sicer je to tedaj, če se ta pridobi bodisi z neodvisnim odkritjem ali stvaritvijo, bodisi z opazovanjem, proučevanjem, razstavljanjem na sestavne dele ali preizkušanjem izdelka ali predmeta, ki je bil dan na voljo javnosti ali je v zakoniti posesti pridobitelja,

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih