Za ogled dokumenta se morate prijaviti.
Input:

Napoteni delavci - 12. ali 13. člen Uredbe?

28.2.2018, , Vir: Verlag Dashöfer

2018.04.1.1 Napoteni delavci – 12. ali 13. člen Uredbe?

Eva Langeršek, mag. prava, Kadrovska asistenca

Delodajalci, ki opravljajo čezmejne storitve v EU, in državni organi so se v preteklem letu pripravljali na uporabo novega Zakona o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS), v letošnjem letu pa je pozornost usmerjena v razlikovanje med 12. in 13. členom Uredbe (ES) 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti (v nadaljevanju Uredba ES 883/2004).

Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmIS) določa pogoje, pod katerimi lahko pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti, s sedežem v Republiki Sloveniji, začasno izvajajo storitve v drugi državi članici Evropske unije ter pogoje, pod katerimi lahko pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti, s sedežem v drugi državi članici EU, začasno izvajajo storitve v Republiki Sloveniji.

Ne glede na prejšnji odstavek se ZČmIS ne uporablja za čezmejno izvajanje storitev samozaposlenih oseb, ki običajno opravljajo dejavnost v dveh ali več državah članicah EU in delodajalcev, katerih napoteni delavci običajno opravljajo delo v dveh ali več državah članicah EU ter čezmejno izvajanje storitev pomorščakov.

V primeru, ko samozaposlena oseba ali delodajalec običajno opravlja dejavnost v dveh ali več državah članicah EU, je dolžan uporabljati neposredno določbe Uredbe ES 883/2004.

V 13. členu Uredbe je določeno, da se oseba, ki opravlja delo ali dejavnost v dveh ali več državah članicah EU hkrati, vključi v obvezna socialna zavarovanja samo v eni državi članici EU (t. i. sočasne zaposlitve). Določena so koordinacijska pravila, po katerih se določi zakonodaja države članice EU, ki se za to osebo uporablja, kar pomeni, da morajo vsi zavezanci vložiti prijave v obvezna socialna zavarovanja in plačevati prispevke od vseh prejemkov iz dela ali dejavnosti le v tisti državi, katere zakonodaja se po omenjenih pravilih uporablja. V Uredbi (ES) 987/2009 (izvedbena uredba) so določena izvedbena pravila in postopki za izvedbo pravil iz Uredbe, pojasnjuje ZZZS.

Kdo

 
 Potrebujete pomoč?
Imate težavo z uporabo portala? Pišite nam.
Vaše sporočilo je bilo uspešno poslano.
Input:

Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih