Ta stran uporablja piškotke. Z nadaljevanjem brskanja po tej strani, brez spremembe pri nastavitvah vaših piškotkov, se strinjate z našimi pravili uporabe piškotkov.   V redu   Več o piškotkih

Odpravnina za zaposleno po novem ZDR-1 | Kadrovanje, dohodki, obračuni in dajatve
Za ogled tega dokumenta se morate prijaviti
Do not fill this:

Vzorec vsebine:

Odpravnina za zaposleno po novem ZDR-1

12.5.2013, , Vir: Verlag Dashöfer

Vprašanje:
Ali pravilno razumemo 79. člen novega ZDR-1? In sicer:

Zaposleni poteče pogodba v mesecu maju (sklenjena pred veljavo novega ZDR-1) in ji izdamo novo pogodbo za določen čas na istem delovnem mestu iz istega razloga. Ali zaposleni v tem primeru pripada odpravnina? Če je odgovor da, ali se izplačilo nanaša že na novo pogodbo? Počakamo do izteka nove pogodbe?


Odgovor:

Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR-1) v določbi 79. člena ureja pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Določa, da pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, preneha veljati brez odpovednega roka s potekom časa, za katerega je bila sklenjena, oziroma ko je dogovorjeno delo opravljeno ali s prenehanjem razloga, zaradi katerega je bila sklenjena.

Pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas, lahko preneha, če se pred potekom časa po prejšnjem odstavku o tem sporazumeta pogodbeni stranki ali če nastopijo drugi razlogi za prenehanje pogodbe o zaposlitvi v skladu s tem zakonom.

Delavec, ki mu preneha pogodba o zaposlitvi za določen čas po prvem odstavku tega člena, ima pravico do odpravnine. Pravice do odpravnine iz prejšnjega stavka nima delavec v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, če gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca, v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu, ter v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas za opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom.

Osnova za odmero odpravnine je povprečna mesečna plača delavca za polni delovni čas iz zadnjih treh mesecev oziroma iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas.

V primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je sklenjena za eno leto ali manj, ima delavec pravico do odpravnine v višini 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka. Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena za več kot eno leto, ima delavec ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi pravico do odpravnine v višini iz prejšnjega stavka, povečane za sorazmerni del odpravnine iz prejšnjega stavka za vsak mesec dela.

Dostop do te vsebine imajo naročniki strokovnega portala Kadrovanje, dohodki, obračuni in dajatve:
KaDo profi | KaDo profi plus | KaDo premium

 

Prijavite se z vašim uporabniškim imenom in geslom.


Dostopate lahko do modula:
%usermoduletitle

Získajte viac informácií o moduloch Retel profi

Potrebujete pomoč?

 

Kadrovanje, dohodki, obračuni in dajatve je portal preverjenih strokovnih informacij, ki vam omogoča:
  • dnevne aktualne novice s področja plač in zaposlovanja
  • vodenje skozi celoten postopek od same zaposlitve delavca do prekinitve delovnega razmerja
  • veliko primerov obračunavanja plače in drugih prejemkov iz delovnega razmerja
  • vzorce pogodb o zaposlitvi in odpovedi, ki jih lahko prilagodite svojim namenom
  • prečiščene pravne predpise
  • tri brezplačne pisne odgovore strokovnjaka na vaša konkretna vprašanja
  • udeležbo na on-line seminarjih v živo
  • dostop do videoseminarjev
  • tiskani obveščevalec o novostih enkrat mesečno v vaš poštni nabiralnik
  • certifikat strokovnega izobraževanja
>> več o Kadrovanje, dohodki, obračuni in dajatve